Logo
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.

Mouka

Mouka se dá umlít z každé obiloviny. Mezi tradiční evropské obiloviny patří pšenice, žito, ječmen a oves. Na jihu Evropy je ještě velmi populární kukuřice.

Nejvíce používaná mouka u nás je ta pšeničná, která se hodí na všechny druhy těsta a pečiva. Vyrábí se především z odrůdy pšenice seté, odrůda pšenice tvrdá se používá k výrobě tzv. semoliny - mouka, která je využívána k výrobě bezvaječných těstovin, protože má vyšší obsah bílkovin. 

Na druhém místě co do oblíbenosti je žitná mouka - ta se hojně používá pro přípravu chlebového kvásku nebo do perníkového těsta, také se přidává do některého pečiva k mouce pšeničné.

Dále se můžeme setkat s moukou jáhlovou, pohankovou, kukuřičnou a rýžovou - ty se hodí především pro alergiky, kteří musí dodržovat bezlepkovou dietu.

Pšenice špalda je druh rozpadavé pšenice, prastaré odrůdy, která později ustoupila šlechtěné pšenici s vyššími výnosy. Bývá bez chemických látek, protože pšenice roste na velmi neúrodné půdě, která nevstřebá žádná hnojiva a je velmi odolná vůči škůdcům a chorobám. Má oříškovou chuť a je lehce stravitelná, a oproti běžné pšenici má vyšší podíl minerálních látek a bílkovin.

Dělení mouky podle stupně vymletí

Vysokovymleté mouky

Obsahují více povrchových částí zrna, jsou tmavší, hůře stravitelné, méně trvanlivé, mají výraznější, lehce nahořklou a trpčí chuť, jsou ovšem biologicky hodnotnější.

Nízkovymleté mouky

Byly z nich odstraněny povrchové části zrna, jsou tedy světlejší, lépe stravitelné, trvanlivější, s lahodnou chutí, ale nižší biologickou hodnotou.

Co jsou to typová čísla u mouky

Typ (T) mouky udává, kolik mouka obsahuje nespalitelných látek (tj. minerálů a složek obsažených nejvíce v obalových částech zrna), a to v tisícinách 1 % váhového množství mouky. Např. pšeničná mouka chlebová má označení T1050 - to znamená, že ze 100 g zůstává po spálení 1,050 g popela.

Čím vyšší je číslo T, tím má mouka méně lepku (hůře se těsto zpracovává, není tak vláčné, nadýchané), ale o to má více vlákniny a minerálů. Mouka s vyšším číslem T není méně kvalitní, naopak je prospěšná pro naše zažívání a celý organismus.

PŠENIČNÉ MOUKY
  • 00 pšeničná mouka hladká světlá
  • T 400 – pšeničná výběrová polohrubá
  • T 405 je umleta ze zrna, které má odstraněný klíček i obal
  • T 450 – pšeničná hrubá (krupice)
  • T 512 – pšeničná pekařská speciál
  • T 530 – pšeničná mouka hladká světlá – pekařský speciál
  • T 550 – pšeničná mouka polohrubá světlá
  • T 650 – pšeničná mouka hladká polosvětlá
  • T 700 – pšeničná mouka světlá, chlebová
  • T 1000 – pšeničná mouka hladká tmavá (chlebová)
  • T 1050- Pšeničná mouka chlebová, je hladká, tmavá
  • T 1150 – chlebová mouka
  • T 1800  – pšeničná celozrnná hrubá; celozrnná jemná
ŽITNÉ MOUKY
  • T 500 – žitná výražková
  • T 960 – žitná chlebová
  • T 1700 – žitná celozrnná

Rozdíl mezi pšeničnou a žitnou moukou

Při pečení chleba se používá nejčastěji kombinace 1/3 žitné mouky ke 2/3 pšeničné. Pšeničná mouka se svými pekařskými vlastnosti velmi liší od mouky žitné.

Barva: pšeničná mouka je bílá, žitná mouka má barvu bělošedou, až šedou, někdy připomíná i popel. Jemněji mletá se zdá jakoby světlejší.

Tvorba těsta: těsto z pšeničné mouky se dobře zpracovává, má dobrou strukturu, dobře se hněte a drží při sobě, je pružné a plastické. Žitná mouka je naproti tomu spíše "patlavá", málo soudržná, při stejné hustotě spíše teče a špatně se tvaruje (čistě žitné chleby se pečou nejlépe ve formách). Odlišnost je způsobená množstvím a kvalitou lepku. Struktura žitného těsta je tvořena především sacharidy a slizy, ale pro trávící systém je prospěšnější než pšeničné pečivo.

Cena:
dodavatel
způsob dopravy
dodavatel
způsob dopravy
Zobrazuji 1-9 z 9
    Celozrnná mouka špaldová
    70,00 Kč
    60,87 Kč bez DPH
    70,00 Kč
    60,87 Kč bez DPH
    ks
      Krupička jemná rýžová
      27,00 Kč
      24,55 Kč bez DPH
      27,00 Kč
      24,55 Kč bez DPH
      ks
        Mouka jáhlová hladká nativní
        37,00 Kč
        33,64 Kč bez DPH
        37,00 Kč
        33,64 Kč bez DPH
        ks
          Mouka kukuřičná polohrubá
          21,00 Kč
          19,09 Kč bez DPH
          21,00 Kč
          19,09 Kč bez DPH
          ks
            Mouka žitná výražka
            29,00 Kč
            25,22 Kč bez DPH
            29,00 Kč
            25,22 Kč bez DPH
            ks
              Pšeničná mouka chlebová 5 kg
              135,00 Kč
              117,39 Kč bez DPH
              135,00 Kč
              117,39 Kč bez DPH
              ks
                Pšeničná mouka hladká
                18,00 Kč
                15,65 Kč bez DPH
                18,00 Kč
                15,65 Kč bez DPH
                ks
                  Pšeničná mouka polohrubá
                  18,00 Kč
                  15,65 Kč bez DPH
                  18,00 Kč
                  15,65 Kč bez DPH
                  ks
                    Žitná mouka chlebová 5 kg
                    145,00 Kč
                    126,09 Kč bez DPH
                    145,00 Kč
                    126,09 Kč bez DPH
                    ks
                    Produktů na stránku 306090
                    Kontakt
                    Obchod U Dobráka
                    Pondělí - pátek 7:30 - 17 hod, sobota 7:30 - 11 ho
                    Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
                    Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.