Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. RECEPTY

Kváskový chléb

Nejdříve si připravíme tzv. rozkvas:

kváseksmícháme 150 g žitné mouky a 150 g vlažné vody a přidáme kvásek (cca 1-3 lžíce).

Vznikne poměrně hustá směs - měla by v ní stát lžička. Rozkvas necháme pracovat přibližně 12 hod (např. přes noc) na kuchyňské lince. Po této době by měl být na vrcholu, plný drobných bublinek, můžete slyšet i jemné šumění, jak bublinky praskají.

V této fázi si odebereme trochu kvásku pro příště (opět cca 1-3 lžíce). Můžeme ho uchovávat v lednici ve skleničce, u které víčko neutáhneme pevně, ale jen lehce, aby mohl unikat vzduch.

Máme 300 g žitného rozkvasu, k němu přidáme
300 g 
mouky - nejlépe pšeničnou chlebovou nebo směs pšeničné a žitné chlebové
170 ml vody
12 g soli
1 lžíce 
kmínu

Těsto pořádně prohněteme. Pokud máte robot, mělo by stačit 10 minut. Ručně si s těstem pohrajeme raději déle (cca 15 minut).

 

Po propracování vyklopíme těsto na pomoučený vál (použijeme chlebovou mouku), a chvíli těsto pomoučenýma rukama vytahujeme a překládáme, dokud trochu nezhutní, přičemž při každém přeložení těsto pootočíme o 90°. Vytvarujeme bochánek, který necháme cca 4-5 hodin kynout.

A tady máme dvě možnosti:

1) Bochánek vložíme švem vzhůru do pomoučené ošatky nebo si vypomůžeme miskou či cedníkem, které vyložíme utěrkou a tu pomoučíme. Přikryjeme potravinovou fólií či igelitovým pytlíkem a necháme bez dalších zásahů zvětšovat objem.

nebo

2) Bochánek dáme do olejem vymazané mísy a po dvou hodinách vyklopíme na mírně pomoučený vál a jemně překládáme. Snažíme se moc nemačkat, abychom nevytlačili z těsta vzduch, pracujeme zlehka. Opět zformujeme do bochánku a dáme kynout do ošatky či mísy - viz možnost č.1 výše. Necháme kynout další 2-3 hodiny.

Asi 30 minut před koncem kynutí můžete dát nahřívat troubu na 250°C.

Pokud máme keramický zapékací hrnec či pekáč s poklicí vhodné velikosti, dáme ho nahřívat také do trouby. Po dosažení požadované teploty chleba vyklopíme do rozpáleného hrnce (na dno můžeme dát pečící fólii či papír, abychom zabránili připečení), přiklopíme poklicí a vložíme do trouby.

Postačí však i obyčejný plech, který vyložíme opět pečící fólií či papírem. Na dno trouby dáme ještě jeden plech, kam přijde voda na zapaření. Plech na pečení nahřejeme v troubě, bochánek na něj vyklopíme a vložíme do trouby. Na spodní plech vlijeme nebo spíše chrstneme cca 100 ml vody (pozor na opaření - můžete si pomoci PET lahví s propíchnutým víčkem) a troubu rychle zavřeme.

Chléb pečeme na 250°C prvních 15 minut. Poté teplotu stáhneme na 210°C (u hrnce či pekáče sejmeme poklici) a necháme dopéct dalších 20-30 minut. Upečený chléb by měl mít hnědou kůrku a při poklepání zní dutě.

Po vyndání z trouby necháme chléb zcela vychladnout na mřížce, a krájíme jej až vychladlý, aby se nám nesrazil na řezu.

 

Dobrou chuť ;-)

 

A jak pečete chleba vy? Napište nám své tipy a triky.

 

Další inspiraci můžete najít také na těchto odkazech:
maskrtnica.cz
pecempecen.cz
cuketka.cz
conovehonakopci.cz
kvaskovychleb.cz
prozeny.cz

 

Rychlá navigace

O nás

Doprava a platba

 

 

 

 

 

 

Služby zákazníkům

Eshop

2021 Obchod U Dobráka
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz