Logo
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. RECEPTY
  3. Chleba
Kváskový chléb

Nejdříve si připravíme tzv. rozkvas:

kvásek

smícháme 150 g žitné mouky a 150 g vlažné vody a přidáme kvásek (cca 1-3 lžíce).

Vznikne poměrně hustá směs - měla by v ní stát lžička. Rozkvas necháme pracovat přibližně 12 hod (např. přes noc) na kuchyňské lince. Po této době by měl být na vrcholu, plný drobných bublinek, můžete slyšet i jemné šumění, jak bublinky praskají.

V této fázi si odebereme trochu kvásku pro příště (opět cca 1-3 lžíce). Můžeme ho uchovávat v lednici ve skleničce, u které víčko neutáhneme pevně, ale jen lehce, aby mohl unikat vzduch.

Máme 300 g žitného rozkvasu, k němu přidáme
300 g mouky - nejlépe pšeničnou chlebovou nebo směs pšeničné a žitné chlebové
170 ml vody
12 g soli
1 lžíce kmínu

Těsto pořádně prohněteme. Pokud máte robot, mělo by stačit 10 minut. Ručně si s těstem pohrajeme raději déle (cca 15 minut).

 

Po propracování vyklopíme těsto na pomoučený vál (použijeme chlebovou mouku), a chvíli těsto pomoučenýma rukama vytahujeme a překládáme, dokud trochu nezhutní, přičemž při každém přeložení těsto pootočíme o 90°. Vytvarujeme bochánek, který necháme cca 4-5 hodin kynout.

A tady máme dvě možnosti:

1) Bochánek vložíme švem vzhůru do pomoučené ošatky nebo si vypomůžeme miskou či cedníkem, které vyložíme utěrkou a tu pomoučíme. Přikryjeme potravinovou fólií či igelitovým pytlíkem a necháme bez dalších zásahů zvětšovat objem.

nebo

2) Bochánek dáme do olejem vymazané mísy a po dvou hodinách vyklopíme na mírně pomoučený vál a jemně překládáme. Snažíme se moc nemačkat, abychom nevytlačili z těsta vzduch, pracujeme zlehka. Opět zformujeme do bochánku a dáme kynout do ošatky či mísy - viz možnost č.1 výše. Necháme kynout další 2-3 hodiny.

Asi 30 minut před koncem kynutí můžete dát nahřívat troubu na 250°C.

Pokud máme keramický zapékací hrnec či pekáč s poklicí vhodné velikosti, dáme ho nahřívat také do trouby. Po dosažení požadované teploty chleba vyklopíme do rozpáleného hrnce (na dno můžeme dát pečící fólii či papír, abychom zabránili připečení), přiklopíme poklicí a vložíme do trouby.

Postačí však i obyčejný plech, který vyložíme opět pečící fólií či papírem. Na dno trouby dáme ještě jeden plech, kam přijde voda na zapaření. Plech na pečení nahřejeme v troubě, bochánek na něj vyklopíme a vložíme do trouby. Na spodní plech vlijeme nebo spíše chrstneme cca 100 ml vody (pozor na opaření - můžete si pomoci PET lahví s propíchnutým víčkem) a troubu rychle zavřeme.

Chléb pečeme na 250°C prvních 15 minut. Poté teplotu stáhneme na 210°C (u hrnce či pekáče sejmeme poklici) a necháme dopéct dalších 20-30 minut. Upečený chléb by měl mít hnědou kůrku a při poklepání zní dutě.

Po vyndání z trouby necháme chléb zcela vychladnout na mřížce, a krájíme jej až vychladlý, aby se nám nesrazil na řezu.

 

Dobrou chuť ;-)

 

A jak pečete chleba vy? Napište nám své tipy a triky.

 

Další inspiraci můžete najít také na těchto odkazech:
maskrtnica.cz
pecempecen.cz
cuketka.cz
conovehonakopci.cz
kvaskovychleb.cz
prozeny.cz

 

Kvásek na domácí chléb

 

Návod k použití čerstvého žitného kvásku

Nakrmený kvásek (např. čerstvě zakoupený v obchodě U Dobráka) vydrží ještě minimálně týden, aniž byste s ním museli něco dělat, pokud ho uchováte v lednici. Nachází se ve fázi hladovění a čeká na to, až ho nakrmíte. Proces, kdy se kvásek krmí a množí se nazývá vedení kvásku a je popsán také na internetu: www.kvaskovychleb.cz

Kvásek je třeba před použitím do chlebového těsta nakrmit minimálně 2x po 12h:

1. den

Ráno kvásek přendejte do min. litrové nádoby, přimíchejte 80 - 100g celozrnné žitné mouky (asi 4 vrchovaté lžíce) a tolik vody (asi 80 - 100 ml), aby vzniklo těstíčko o hustotě přibližně stejné jako měl koupený kvásek. Dobře promíchejte a nádobu uzavřete, ale ne vzduchotěsně, aby mohly unikat vznikající plyny. Nádobu s kváskem umístěte na teplé místo (cca 30°C) – může to být např. lehce vyhřátá trouba nebo topení. Kvásek nikdy nesmí být zahřát na více než 40°C. Pod nádobu dejte pro jistotu talíř nebo misku, kdyby kvásek náhodou přetekl. V žádném případě není nutno kvásek zahřívat po celou dobu 12 hodin. Pokud ho přihříváte v troubě, stačí ho jen postavit do teplé trouby, troubu zavřít a nechat vychladnout. Kvásek v teple vyběhne nahoru a pak už je lepší ho nechat jen při pokojové teplotě. Večer kvásek nakrmíte podruhé. Postup je stejný jako při prvním krmení, jen mouky můžete přidat o něco více a opět odpovídající množství vody. Dejte pozor na to, aby byl kvásek v dostatečně velké nádobě (1 litr je minimum, lepší je 1,5 litru).

2. den

Ráno je kvásek připraven k použití a můžete zadělat na chleba. Nejdříve z kvásku uberte cca 3 lžíce (50g) do skleničky, kterou uchováte pro příští pečení v lednici (opět max. cca 7 dní). Skleničku nezavírejte vzduchotěsně.

 

Základní recept na kváskový chleba

Potřebujete: kvásek, žitnou mouku, pšeničnou mouku, sůl, kmín, vodu

Poměry záleží na Vás, ale doporučuji dát více žitné mouky než pšeničné a množství kvásku úměrně k množství žitné mouky (tzn. žitné mouky v kvásku by mělo být méně než žitné mouky použité do těsta).

Vyzkoušejte si, co Vám chutná.

Tipy

Protože kvásek je živý organismus, jsou všechny návody přibližné. Je nutné se s kváskem seznámit, nebát se experimentovat. Doporučujeme přečíst si články na stránkách www.kvaskovychleb.cz , kde jsou uvedeny veškeré návody pro práci s kváskem. Doporučujeme pročíst také diskuzi na těchto stránkách.

Pokud je kvásek řidší, tak se časem začne na jeho povrchu oddělovat voda, což není vůbec dobře. Když se to stane, je třeba buď začít s krmením kvásku a upéct chleba, nebo (když ještě nechceme péct) přimíchat do kvásku trochu žitné mouky a nechat ho v lednici. Pokud to vypadá, že kvásek uteče z nádoby, tak je možno ho důkladně zamíchat aby spadnul dolů – vůbec mu to nevadí a navíc dostane víc kyslíku.

 
Svůj recept na použití čerstvého kvásku na chleba nám laskavě poskytla paní Zuzana Dvořáková z www.kvaskovychleb.cz.
Kontakt
Obchod U Dobráka
Pondělí - pátek 7:30 - 17 hod, sobota 7:30 - 11 ho
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.