S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

KONTAKTY

Obchod U Dobráka
Česká ul. 17/49
370 01 České Budějovice
tel: +420 725 505 617
napište nám
Otevírací doba kamenné prodejny:
pondělí - pátek 7:30 - 17:00, sobota 7:30 - 11:00

NAŠI DODAVATELÉ

V našem obchodě chceme prodávat takové zboží, kterému věříme, že je opravdu chutné, kvalitní a pochází z jižních Čech. Proto se snažíme naše dodavatele poznávat osobně, jezdíme na místa, kde pěstují zeleninu, vyrábí jogurty a sýry, chovají krávy a ovce nebo suší bylinky na čaj.

 

KDO NÁM ZBOŽÍ DODÁVÁ?

(Řazeno dle abecedy, seznam je postupně doplňován. Šedá barva textu znamená, že dodavatel zboží v současnosti nedodává.)

 

 

* Ambrozia Tábor - zákusky a cukroví

Cukrářství u Veselých dodává kvalitní cukrářské výrobky, které vycházejí z tradice českého cukrářského umění. Produkty jsou vyráběny ručním způsobem podle osvědčených tradičních technologií. Suroviny, které jsou při výrobě používány, procházejí pečlivým výběrem s důrazem na jejich čerstvost a kvalitu. Cukrářství je také aktivním členem mezinárodní organizace Slow Food.

www.ambrozia.cz

 

 

* Antoni CZ s.r.o. (Dolní Třebonín) - uzenářské výrobky

 

 

* Alimpek spol. s r.o. (České Budějovice), paní Kotková - babiččiny buchty, kváskový chleba, v sezóně mazance a vánočky

Českobudějovická firma Alimpek vyrábí a prodává směsi, náplně a přípravy k pro pekařskou a cukrářskou výrobu, gastronomické provozy i rychlé občerstvení. Jejich filozofií je vyrábět a zásobovat pekaře kvalitními, převážně českými surovinami pro přípravu pečiva podle českých, tradičních receptur, poskytovat technologický servis a poradenství dle jejich potřeb. Dosvědčuje to například i skutečnost, že ve svých výrobcích používají mák od jihočeských pěstitelů. Alimpek svého času provozoval i "Pekařství v Panské", jako "vzorkovou prodejnu" pečiva z vlastních směsí, které brzy proslulo kvalitou svých výrobků. Obchod U Dobráka je v současné době jedinou prodejnou, kam Alimpek hotové pekařské výrobky dodává. Ty vznikají pod rukama paní Kotkové, pro kterou je pečení vášeň. Používá poctivé suroviny bez zbytečných náhražek, a chuť jejich babiččiných buchet zůstává ještě dlouho ve vzpomínkách.

www.alimpek.cz

 

 

* Bemagro a.s. (Malonty) - obilniny, maso, zelenina

lide z Bemagra Prace na zahrade Cibule drubez byk Matej 

Akciová společnost Bemagro vznikla v roce 1994 z bývalých státních statků a zabývá se rostlinnou výrobou a chovem hospodářských zvířat. Hospodaří na více než dvou tisících hektarech v podhůří Novohradských hor, z čehož orná půda tvoří jednu čtvrtinu. Pěstuje pšenici špaldu, žito a brambory, přičemž využívá principy biodynamického zemědělství. V Malontech se chová masný skot, v Meziříčí se nachází Selský dvůr - místo pro malochov prasat, ovcí a drůbeže, a na zdejší farmě se chovají dojnice - cca 300 krav holštýnského plemene, které křížením převádějí na přirozenější český červenostrakatý skot. Na farmě jsou dodržovány zásady ekologického chovu.

www.bemagro.cz

 

 

* Bezlepková pekárna Liška (Rabí) - bezlepkové chleby, muffiny a další dobroty

liskuvchleb.cz

 

 

* BIO farma Struhy

Rodinná farma Struhy se nachází nedaleko Písku. Výroba probíhá podle tradičních postupů a receptur. Všechny výrobky mají certifikát BIO. 

www.farmastruhy.cz

 

 

* Biofarma Slunečná, Pavel Štěpánek - ovčí, kozí i kravské sýry a jogurty, hovězí maso.

slunecna slunecna slunecna

www.biofarma-slunecna.cz

 

 

* Biogena CB spol. s r.o. (České Budějovice) - čaje

biogena.cz

 

 

* Biozahrada Tábor, Alena a Pavel Krejčí - bylinky a bylinkové čaje, kořenící směsi, zelenina v bio-kvalitě

www.biozahrada.estranky.cz

 

 

* Byliny Mikeš (Číčenice) - čaje, koření, sušené plody

www.bylinymikes.cz

 

 

* ČOKO bonbon s.r.o. (Šaštín-Stráže) - sladnosti

www.cokobonbon.cz

 

 

* Cukrárna u Fabiánů (Ledenice) - zákusky, cukroví a jiné sladkosti

cukrarna-u-fabianu Punčový řez

Facebook

 

 

* Dobošová, Jana (Ledenice) - marcipán

 

 

* Dvořáková, Šárka (Nové Hrady) - marmelády, džemy a sirupy

 

vesele-marmelady.cz

 

 

* Dobré špecle, Jenix s.r.o. (Homole) - špecle

Firma Jenix je výrobcem tradičních špeclí - hotových těstovin, které stačí pouze ohřát v mikrovlnné troubě, v páře nebo na pánvi. Jsou vyráběné z kvalitních surovin.

www.domaci-specle.cz

 

 

* Ekostatek Čížek (Malovice) - vejce v bio-kvalitě

v osatce v krabicce ve vybehu vlastni chov

Chov nosnic probíhá v nejpřirozenějším prostředí, kde slepice i kohouti mají celodenní přístup na sad, který nikdy nebyl chemicky ošetřován a byl a je využíván zcela extenzivně. Tomu odpovídá i počet drůbeže na statku - nepřesahuje 200 ks. Chov splňuje veškerá kritéria chovu v ekologickém zemědělství a samozřejmě welfare zvířat.

Manželé Čížkovi říkají: "Naším cílem je produkovat zdravá vejce od zdravých zvířat bez výčitek, že kvůli tomu, abychom získali potravinu pro člověka, musela jakkoliv trpět. Snažíme se o chemickou čistotu celého koloběhu živin. Nepoužíváme krmné směsi, které bývají plné aditiv nejrůznějšího původu a geneticky modifikovaných organismů. Krmíme výhradně certifikovanými základními krmivy v bio kvalitě – obilninami, u kterých přesně známe producenta, část krmiva si produkujeme sami - máme vlastní recepturu."

Z hlediska systému ekologického zemědělství spadá ekostatek pod kontrolu organizace BIOKONT CZ-BIO-003.

ekostatekmalovice.netstranky.cz

 

 

* Extrudo Bečice s.r.o. - extrudované výrobky, mouky a přípravky vhodné pro bezlepkovou dietu

www.extrudo.cz

 

 

Farma Diviš (Chrášťovice) - mléčné výrobky

Rodinná farma nacházející se 10 km u Jihočeských Strakonic. Farma se zabývá rostlinnou a živočišnou výrobou na pozemcích 1100 ha v okolí obce Chrášťovice, kde se nachází i zhruba 100 ks našeho skotu převážně plemene Simentál a dále zhruba 150 ks mléčného skotu Brown Swiss a Holštýnský skot.

Mlékárna byla založena v roce 2015 a zpracováváme mléko od vlastních krav pro výrobu mléčných výrobků.

Farma navíc získala označení GMO, což znamená, že jejich produkty nejsou geneticky upravovanými potravinami.

www.farmadivis.cz

 

 

Farma Hodina - jihočeská farma zabývající se prodejem jehněčího a hovězího masa.

www.farmahodina.cz

 

 

* Farma Ladislav Hošna a synové (Vlčí Jámy u Lenory) - mléčné výrobky: jogurty, sýry (i plísňové), tvarohové dezerty.

Šumavský farmář Ladislav Hošna ve své mlékárně v osadě Vlčí Jámy na Prachaticku vyrábí sýry a další mléčné výrobky. Společně se svou ženou Jaroslavou a všemi třemi syny hospodaří na 500 ha pozemků a chová 200 kusů dobytka. Hlavní výrobní sortiment tvoří tvaroh, polotvrdé a tvrdé sýry, tvarohový termizovaný krém a jogurty.

 

 

* Farma Loužná, s.r.o. - kuřecí maso

Tato kuřecí farma je sice už kousek za hranicemi Jihočeského kraje, zůstává však naším nebližším dodavatelem kuřecího masa.

Farmářská kuřata z Loužné jsou kuřata s pozvolnými přírůstky za pomoci zkrmování celé pšenice s prodlouženou dobou výkrmu až na 68 dní věku s průměrnou hmotností od 2,5 až 4,5 kg živé hmotnosti, která jsou v Čechách jak vylíhnuta, tak i vykrmena. Jsou chována ve výkrmových prostorech s přirozenou intenzitou denního světla s malým počtem kusů, což významně přispívá k vytvoření pohodového a bezstresového výkrmového prostředí, s vysokou možností volného pohybu a zachování přirozeného chování hrabavé drůbeže.

www.farmalouzna.cz

 

 

* Farma Plechatá Hora, Marek Hloušek (Dolní Třebonín) - jehněčí klobásy, ovčí kůže

 

 

* Farma Velký Jindřichov - telecí a jehněčí maso

www.farmavelkyjindrichov.cz

 

 

* ForestProduce, Ing. Stanislav Bečvář (ČB) - houby sušené, nakládané i čerstvé, lesní plody

www.forestproduce.cz

 

 

* Hamlíkovi, Jarmila a Jiří (Krtely) - ovoce

Hamlik

 

 

* Hill's liquere (Jindřichův Hradec) - likéry, lihoviny a destiláty

Likérka Hill’s používá tradičních manufakturních technologií pro výroby likérů, lihovin i destilátů. Historie firmy sahá až do roku 1920, kdy Albín Hill založil destilérku. Po jejím znárodnění syn radomil Hill odchází do Jindřichova Hradce, kde pracuje ve Frutě. Zde mohl uplatnit své zděděné schopnosti a talent, právě on je autorem slavné receptury "40% jindřichohradeckého rumu s lodičkou". Po roce 1989 obnovil Radomill Hill výrobu lihovin ve vlastní likérce v J. Hradci s velkým podílem ruční práce a klasickými technologickými postupy. Rodinná firmy se těmito zásadami řídí dodnes.

hillsabsinth.cz

 

 

* Hodiánek, Jan (Dehtáře) - med

 

 

* Hospodářství Hodonice, Martina Filipová (Hodonice v Novohradských Horách) - zelenina, bylinky

hospodarstvihodonice.webnode.cz

 

 

* RNDr. Ing. Hrdina, Pavel (Malovice) - méně běžné odrůdy ovoce a zeleniny (kdoule, mišpule ...), med

 

 

* Hrňa, Aleš (Mlynářovice u Volar) - zelenina, kůzlečí maso

mlynarovie2 mlynarovice

Zelenina pěstovaná a obdělávaná převážně ručně. Vzhledem k vysokohorskému podnebí, ve kterém roste, je velmi vitální a chutná.

 

 

* Hudičák, Petr (Ledenice) - med 

 

 

* Ignáců pekařství (Brloh) - zelňáky

 

 

* Ipema spol. s.r.o. (Kaplice) - pečivo a pekárenské výrobky

Řemeslná pekárna, vyrábějící pečivo z kvasu, situovaná v srdci jihočeského městečka Kaplice. Pekárna má vlastní mlýn na mouku.

ipema.eu

 

 

* Jatka Mostky (Kaplice) - hovězí steaky (český Angus), paštiky, Jerky (sušené maso)

 

 

* Jenix (Boršov nad Vltavou)

Firma Jenix je výrobcem tradičních špeclí - hotových těstovin, které stačí pouze ohřát v mikrovlnné troubě, v páře nebo na pánvi. Jsou vyráběné z kvalitních surovin a dlouholetá zkušenost garantuje vyladěnou stále stejnou chuť špeclí a jejich tvar.

Facebook

 

 

* Ježkův statek (Bohdalín) - müsli, hořčice, kečup, zavařeniny

www.jezkuv-statek.cz

 

 

* Jihočeské jerky (Rudolfov) - sušené maso (jerky)

 

www.jihoceskejerky.cz

 

 

* Kačerová, Ivana (České Budějovice) - džemy a zavařeniny

 

 

* Kadlecová, Karolína (ČB) - domácí rohlíky a sladké pečivo 

 

 

* Kalmia, dříve Svět jako domov o.p.s. (ČB) - sušené ovoce a zelenina, oleje

 

 

* Kazimour, Jiří (Trocnov) - med 

 

 

* Kalkušovi, Irena a Václav (Český Krumlov) - tekutý karamel

kalkusovi kalkus karamel

Manželé Kalkušovi vaří v Českém Krumlově tekutý karamel, se kterým už získali i ocenění Šumava originální produkt.

www.karamelovysen.cz 

 

 

* Kocourkovi, Klára a Pavel (Vodňany) - kváskový chléb a pečivo

Malá rodinná pekárna, která se specializuje na výrobu a pečení kváskového pečiva domácí kvality. Zachováváním procesu dlouhodobého přírodního kvašení (až 20 hodin) při různých teplotách vznikají potřebné mikroorganismy, které blahodárně působí na naše zdraví (podporují trávení i vylučování). 

www.kvaskove-pecivo.net

 

 

* Kočová, Lenka (ČB) - RAW dortíky

Facebook

 

 

* Kolářová Božena - Perníkářství Jankov - perníčky a perníkové sušenky

Firma byla založena v roce 1990 a od té doby vyrábí pravé křehké medové zdobené perníčky a perníkové sušenky.

www.perniky.com

 

 

* Kořénkova farma Vícemil - zelenina pěstovaná bez chemie

www.farmavicemil.cz

 

 

* Kozí dvoreček - manželé Fukovi (Markvarec) - výrobky z kozího a kravského mléka

Kozi dvorecek Kozlik Lojza

Výrobou kozích sýrů se manželé Fukovi zabývají od roku 2008, kdy vyráběli sýry pro vlastní potřebu. Od roku 2012 vybudovali a zlegalizovali mini-sýrárnu. Vyrábí sýry, jogurty a jogurtové nápoje, z kozího a kravského mléka. Vše je vyráběno ručně a bez konzervantů.

 

 

* Kozí farma Bílsko, Hana Špatná - kozí sýry a tvaroh

bilsko1 bilsko2

Kozí farma KOFA pana Jakuba Špatného z Bílska se specializuje na výrobu kozího sýra, tvarohu a mléka v BIO kvalitě.

kofa.ecn.cz

 

 

* Květinářství a zahradnictví Ledenice, Pavlína Gabrišková - bylinky, zelenina

 

 

* LeGracie (Tábor) - kaše, müsli, chia tyčinky aj.

www.legracie.cz

 

 

* Lihovar Poněšice, s.r.o. - ovocné destiláty

www.lihovarponesice.cz

 

 

* Liqui B (Blatná) - destiláty (blatenská slivovice, třešňovice atd.)

logo LB

www.liquib.cz

 

 

* LL spol. s r.o. (provozovna Soběslav) - sirupy

LL - sirupy (výrobna) LL - sirupy (hrnečku vař...) Bey černý

Firma LL vyrábí bylinné extrakty, koncentráty, nápoje a sirupy v konvenční i v BIO kvalitě. Velké množství bylin potřebných pro výrobu je pěstováno na vlastním poli, pro sušení se využívá zbytkové teplo v sušárně. Extrakce bylin pak probíhá buď vodní parou (pro potravinářský průmysl) nebo lihem (pro kosmetické účely). V současné době je zde zaměstnáno asi 20 lidí.

Sirupy TO jsou bez přídavku umělých sladidel, konzervantů a barviv.

sirupy.eu

 

 

* Ludvík, Vladislav (Štěpánovice) - čerstvé houby 

 

 

* Mauz (Hluboká nad Vltavou) - masné výrobky

 Mauz

Řeznictví s přibližně 200-letou tradicí. Vyrábí vynikající paštiky (některé se honosí oceněním Chutná hezky jihočesky) a další masné výrobky. Ve firmě je zaměstnáno momentálně 6 lidí, suroviny pocházejí výhradně od českých dodavatelů.

www.mauz-vyroba.cz

 

 

* Med Kaliště, Marek Otípka - med

www.medkaliste.com

 

 

* Mezi proudy o.p.s. (Č. Budějovice) - kynuté pečivo

www.meziproudy.cz

 

 

* Minimlékárna, Petra a Josef Cibochovi (Vrcovice u Písku) - mléčné výrobky

Z Vrcovic k nám každý týden přijíždí jogurty, sýry, mléko a tvarohové dezerty.

www.minimlekarna.cz

 

 

* Minipivovar Vyšší Brod - pivo

Vyšebrodské pivo je vařeno klasickou dekokční metodou, která je typická pro česká piva. Při výrobě jsou používány jen tradiční suroviny jako slad, vodu, chmel a ušlechtilé pivovarské kvasnice. Pivo se nechává zrát při nižší teplotě, čímž se kvašení ani ležení nijak neurychluje. Pivo je nefiltrované a nepasterované, čímž si uchová všechny zdraví prospěšné látky a vitamíny. Vyšší hořkost působí nejen chuťově příjemně, ale má i blahodárný vliv na trávení.

https://www.vysebrodskypivovar.cz

 

 

* Minipivovar Žumberk (u Nových Hradů) - pivo

Zdejší pivo je řemeslným rukodělným výrobkem. Je vařeno tradičním způsobem dekokční metodou – dva rmuty. Slad, chmel a voda jsou jedinými surovinami, ze kterých se pivo vyrábí za pomoci pivovarských kvasinek. Daniel Malý používá nejjakostnější hanácké slady. Chmel používá Žatecký hlávkový, chmelí 3x v průběhu chmelovaru. Varní voda pochází z pramenů, které se nacházejí za poutním chrámem Panny Marie na Dobré Vodě u Nových Hradů.

Mladina kvasí v otevřené kvasné kádi – spilce. Pivo dozrává v ležáckých tancích o objemu 20hl při teplotě blízké nule.

Po 30ti až 90ti dnech je nefiltrované, nepasterizované pivo stáčeno do sudů a láhví. Nepasterizované pivo je nutno uchovávat v chladu do 10°C. Při dodržení skladovací teploty, vydrží živé pivo nejméně 30 dnů.

Facebook

 

* Mixit (Praha) - müsli, kaše, tyčinky

www.mixit.cz

 

 

* Mlékárna Mláka - mléčné výrobky

  mlaka

Zemědělská firma vznikla po transformaci zemědělského družstva v roce 1993. Hospodaří na cca 850 ha zemědělské půdy a zpracovává rostlinné a živočišné produkty, chová cca 600 ks hovězího dobytka. Firma je zaměřena na rostlinnou výrobu (pěstování obilovin a technických plodin živočišné výroby) a na odchov skotu a produkci mléka, včetně zpracování mléka na konečné výrobky. Minimlékárna byla otevřena 22. 8. 2013. Celý sortiment je z plnotučného mléka

www.mlekarnamlaka.cz

 

 

* Mlékárna Tonka (Pošná u Pacova) - mléčné výrobky, včetně másla

mlekarnatonka.cz

 

 

* Naše dobroty (manufaktura tradičních chutí), Blanka Milfaitová (Pohoří na Šumavě) - marmelády, povidla, sirupy

V roce 2012 založila paní Blanka Milfaitová malou rodinnou manufakturu. Vyrábí v ní dobroty podle receptur původních českých,ale i nových receptur z dánských plání, francouzských, italských či švýcarských horských farem, anglických samot... či Eolských ostrovů. Vše je pak krásně zabaleno v exkluzivních skleničkách s těsnící gumičkou a skleněným víčkem a označeno ručně psanými etiketami vázanými lýkem.

www.nase-dobroty.cz

 

* Netbag (Praha) - síťovky 

www.netbag.cz

 

 

* Nouza, Petr - Zemědělská výroba (Dolní Pěna) - kmín, mák, ostropestřec

www.jahody-nouza.cz

 

 

* Olerico (Protivín) - oleje a balsamica

100 % přírodní za studena lisované oleje od českého výrobce Olerico. Oleje Olerico jsou chutné a hlavně zdravé. Přijďte si koupit například olej z vlašských ořechů, konopný olej, lněný olej, makový olej, balsamica, aceta....

www.olerico.cz 

 

 

* Opobchod (Oponešice) - semínka, obilniny, sušené ovoce

opobchod.cz

 

 

* Pekárna Vyšší Brod - denně čerstvé pečivo (dopolední závoz)

Pekařskou výrobou se firma zabývá od roku 1993. Výrobky vycházejí z tradičního českého pekařského řemesla, se zaměřením na ruční výrobu. Nabízejí přes 120 druhů pekařských výrobků, v obchodě U Dobráka najdete výběr některých z nich.

 

 

* Pekárna Novosedly - denně čerstvé pečivo (ranní závoz a sobota)

Řemeslnná pekárna s nabídkou bezlepkového pečiva.

www.pekarna-nov.wz.cz

 

 

* Pekařství NODES Český Krumlov - denně čertsvý kváskový chléb, chlebové krekry, máslové sušenky

Rodinná pekárna s více než 20-letou tradicí.

www.nodesck.cz

 

 

* Pěstitelská pálenice a moštárna Lhenice, Karel Gregora - ovocné mošty

Ve Lhenicích se odedávna pěstovalo ovoce a tato stalená tradice se objevila i ve znaku obce. Firma pana Gregory na tuto tradici navazuje a od roku 2005 je v provozu pěstitelská pálenice. Od roku 2008 jsou služby rozšířeny o moderní moštárnu.

www.lhenickaovocnastava.cz

 

 

* Pražírna kávy Strmilov - káva zrnková i mletá

 

 

* PRO-BIO (Staré Město) - obilniny, vločky, pukance... převážně v BIO kvalitě

www.probio.cz

 

 

* Roulenců dvůr (Brusná) - mošty, přesnídávky, kompoty

 

 

* Rubáš, Petr (Borovany) - sýry a jogurty z ovčího mléka

rubas

Petr Rubáš je nejen chovatel východofríských ovcí a výrobce ovčích sýrů, jogurtu z ovčího mléka a také zmrzliny z ovčího mléka, ale také lektor našich kurzů domácí výroby mléčných produktů.

www.mlsnaovecka.cz

 

 

* Rychtářová, Ivana (Protivín) - uzeniny, taliány

www.rychtaru.cz

 

 

* Starý Hospodář, Martin Kolář (Lutová) - jehněčí klobásy, ovčí kůže

 

 

* Statek Horní Dvorce (u Strmilova) - ovčí a kravské sýry a mléčné výrobky, jehněčí a vepřové maso, jehněčí klobásy, paštiky

Součástí statku je sýrárna, která byla otevřena v roce 2012 a je zaměřena primárně na výrobu ovčích sýrů z vlastního mléka a kravských sýrů. Sýry se zde vyrábějí primárně ručně a z regionálních surovin. Součástí provozu je i bourárna jehněčího masa.

www.hornidvorce.cz

 

 

* Statek Netěchovice - hovězí, telecí a vepřové maso

Statek s vlastním chovem (mimo vepřového) a bourárnou. Hovězí maso dodávají ve vysoké kvalitě a vyzrálé.

www.stateknetechovice.cz

 

 

* T-Severka spol. s r.o. (Rudolfov) - čokoláda a čokoládové zboží

Rodinná firma z českobudějovického Rudolfova byla založena roku 1993 dvěma bratry se zaměřením na cukrářskou výrobu. Od roku 1995 se zcela zaměřili na výrobu čokoládových specialit z kvalitních světových surovin. Výroba je založena na recepturách od předního belgického chocolatiéra, který oba bratry při jejich pobytu v Belgii a následně v jejich firmě zasvětil do tajů výroby belgických pralinek.

www.cokolada.eu

 

 

* Šedivý, Tomáš (Vidov) - zelenina, vlastní bedýnkový systém

bedynkyvidov.webnode.cz

 

 

* U Bychů (Brloh) - hovězí maso, jablka, obilniny

u Bychů U Bychů

Jihočeská ekofarma U Bychů se nachází u obce Brloh v CHKO Blanský les. Zaměřuje se především na chov masného skotu, zejména plemena Charolais. K hospodářství přibylo také hejno slepic, v sadu se pěstuje ovoce (jablka, hrušky, třešně, švestky, ořechy). Stávající odrůdové složení se snaží zachovávat roubováním na nové podnože.

Historie farmy je stará již přes dvě stě let. Statek byl postaven v letech 1804-5, ve třicátých letech 19. století jej zakoupila rodina Švarců, které hospodářství patřilo až do roku 1981, kdy zemřel Jan Švarc, poslední potomek tohoto jména. V roce 1982 se nejmladší dcera Jana Švarce provdala za Libora Lva, a manželé jsou zde společně se synem Jakubem současnými hospodáři.

U Bychů se vždy hospodařilo soukromě (i přes nátlak na vstup do JZD), dnes čítají jejich pozemky 35 hektarů a stále se rozrůstají.

V roce 2010 získala farma certifikát ekologického zemědělství.

www.farmaubychu.cz

 

 

* Vališová, Martina (Zliv) - džemy a omáčky s cukrem i bez něj

Firma vznikla v roce 2013 ve Zlivi u Českých Budějovic. Jejím cílem je nabídnout kvalitní, poctivé a doma dělané džemy bez umělých dochucovadel, barviv a konzervantů. Společnost nabízí převážně jednodruhové džemy z ovoce typického pro oblast jižních Čech. Všechny druhy džemů jsou slazeny buď cukrem nebo kombinací fruktózy a stévie (příznivější pro diabetiky a redukci váhy).

Facebook

 

 

* Včelí farma Nechvátalovi (Borek) - med

www.ditevemeste.cz

 

 

* Vespolek o.s. (Lutová) - Lutovský mošt, ovčí kůže

www.vespolek.ecn.cz

 

 

* Zahrada Třeboň - zelenina, ovoce, brambory, zelené bylinky

 

 

* ZD Podkleťan (Křemže) - pšeničná a žitná celozrnná mouka

zdkremze.cz/produkty/mlynske-vyrobky

 

 

* Zemcheba s.r.o. - ovoce a ovocné mošty

Pěstování ovoce ve specifické oblasti chelčicko-lhenické, která se nalézá v jižních Čechách v oblasti podšumaví, má dlouholetou tradici, a to již od poloviny 19. století. V této době začali vysazovat místní hospodáři stromořadí jablek a třešní. ZEMCHEBA je zakládajícím členem Ovocnářské unie ČR a členem Unie ovocnářů jižních a západních Čech a Svazu pro integrované systémy pěstování ovoce (SISPO) logo SISPO a logo Ovocnářské unie ČR. Ovoce pěstují na celkové ploše 417 ha. Ffirma zásobuje celý region jihozápadních Čech čerstvým ovocem mírného pásma.

www.zemcheba.cz

 

 

* Zemědělská podnik Malše, a.s. (Roudné) - zelí kysané a hlávkové

Zemědělský podnik Malše navazuje na stoletou tradici krouhárny, která zpracovává surovinu z úrodních zelných lánů kolem řeky Malše. Jeho výrobky získávají řadu odborných ocenění a těší se neobyčejné oblibě mezi znalci i běžnými spotřebiteli.

zp-malse-roudne.webnode.cz