- Úvod
- MELEME, KVÁSKUJEME
- Mletí a vločkování
Mletí a vločkování
Tento krásný mlýnek a vločkovač v jednom je vám u nás k dispozici k semletí obilnin a přípravě čerstvých vloček. Můžete zpracovávat obilniny nakoupené u nás, ale také si přinést své vlastní (jen je třeba řídit se pečlivě instrukcemi v návodu).
Doufáme, že mlýnek a vločkovač nám všem bude dobře sloužit ;-)
Ceník mletí a vločkování
Obilí zakoupené v obchodě (do 3 kg) 5 Kč/kg
Vlastní obilí (do 3 kg) 10 Kč/kg
Při množství nad 3 kg 5 Kč za každý další kg
Mlýnek
Mlýnek umožňuje mletí všech druhů obilnin:
- Pšenice
- Žito
- Ječmen
- Pohanka
- Proso
- Rýže
- Kukuřice
Na hrubo lze také mlít mastnější plodiny – ty nemeleme úplně na jemno, neboť by mohlo dojít k zamazání kamenů:
- Oves
- Sója
Na mlýnku nikdy nemeleme pop-corn.
Mleté obilniny musí být očištěné - bez drobných kamínků a dalších nečistot, které by mohly mlýnek poškodit.
Mleté plodiny by měly být co nejsušší. Zda je zrno správně suché můžete ověřit, když ho rozmáčknete lžičkou o tvrdou podložku – suché zrno hlasitě křupne. Pokud se pouze zmáčkne, tak je vlhké nebo olejnaté. Žito je možné mlít až minimálně 6 měsíců po sklizni. Doporučujeme dát obilniny den předem dosušit (např. na radiátor ústředního topení).
NÁVOD K OBSLUZE MLÝNKU
- Vypínačem uvedeme mlýnek do provozu.
- Otáčením vrchního trychtýře můžeme regulovat stupeň jemnosti mletí:
- Ve směru otáčení hodinových ručiček – jemné
- V protisměru otáčení hodinových ručiček – hrubé
- Nastavování hrubosti můžeme provádět i během mletí.
- Naplníme násypku.
- Meleme – nepřerušovaně.
- Vypínačem mlýnek vypneme.
UPOZORNĚNÍ: Při mletí obilí a vločkování od mlýnku neodcházejte. Nenechávejte s přístrojem pracovat děti.
Vločkovač
- Obilniny k vločkování musí být očištěné - bez drobných kamínků a dalších nečistot, které by mohly vločkovač poškodit.
- Pouze oves a olejnatá semínka (např. lněné semínko) lze vločkovat bez předchozí přípravy.
- Doporučujeme vločkovat bezpluchý oves (kvůli jeho skvělé chuti).
- Ostatní obilniny jako pšenice, žito, ječmen nebo jáhlypřipravte následovně:
- Aby vločkovač nerozdrtil suchá zrnka na malé kousíčky, je třeba je předem namočit do vody, aby změkly. Tím nejen zvláční a budou se dobře vločkovat, ale voda podnítí enzymatický proces, díky kterému jsou minerály a živiny lépe stravitelné.
- Zrnka dejte do síta a držte je pod tekoucí vodou cca 1 minutu, poté je rozprostřete na ručník, aby přes noc uschla (min. 3 – 4 hodiny). Doba schnutí bude pro každou obilninu jiná, je třeba to zkoušet. Změklé obilniny se velmi dobře vločkují.
- Čerstvé vločky by měly být zkonzumovány cca 1 až 2 hodiny po vločkování – delší oxidace snižuje kvalitu vloček.
NÁVOD K OBSLUZE VLOČKOVAČE
- Naplníme násypku.
- Pod výsypku umístíme misku.
- Vypínačem uvedeme vločkovač do provozu.
- Po ukončení vločkování stroj vypínačem vypneme.
UPOZORNĚNÍ: Při mletí obilí a vločkování od mlýnku neodcházejte. Nenechávejte s přístrojem pracovat děti.