S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

KONTAKTY

Obchod U Dobráka
Česká ul. 17/49
370 01 České Budějovice
tel: +420 725 505 617
napište nám
Otevírací doba kamenné prodejny:
pondělí - pátek 7:30 - 17:00, sobota 7:30 - 11:00

Úvod » MELEME, KVÁSKUJEME » Mletí a vločkování

MELEME, KVÁSKUJEME / Mletí a vločkování

mlynek

Tento krásný mlýnek a vločkovač v jednom je vám u nás k dispozici k semletí obilnin a přípravě čerstvých vloček. Můžete zpracovávat obilniny nakoupené u nás, ale také si přinést své vlastní (jen je třeba řídit se pečlivě instrukcemi v návodu).

 

Doufáme, že mlýnek a vločkovač nám všem bude dobře sloužit ;-)

 

Ceník mletí a vločkování

 

Obilí zakoupené v obchodě (do 3 kg)      5 Kč/kg

Vlastní obilí (do 3 kg)                            10 Kč/kg

Při množství nad 3 kg                            5 Kč za každý další kg

 

 

Mlýnek

 

Mlýnek umožňuje mletí všech druhů obilnin:

 

  • Pšenice
  • Žito
  • Ječmen
  • Pohanka
  • Proso
  • Rýže
  • Kukuřice

 

Na hrubo lze také mlít mastnější plodiny – ty nemeleme úplně na jemno, neboť by mohlo dojít k zamazání kamenů:

 

  • Oves
  • Sója

 

Na mlýnku nikdy nemeleme pop-corn.

 

Mleté obilniny musí být očištěné - bez drobných kamínků a dalších nečistot, které by mohly mlýnek poškodit.

 

Mleté plodiny by měly být co nejsušší. Zda je zrno správně suché můžete ověřit, když ho rozmáčknete lžičkou o tvrdou podložku – suché zrno hlasitě křupne. Pokud se pouze zmáčkne, tak je vlhké nebo olejnaté. Žito je možné mlít až minimálně 6 měsíců po sklizni. Doporučujeme dát obilniny den předem dosušit (např. na radiátor ústředního topení).

 

NÁVOD K OBSLUZE MLÝNKU

 

  • Vypínačem uvedeme mlýnek do provozu.
  • Otáčením vrchního trychtýře můžeme regulovat stupeň jemnosti mletí:
    • Ve směru otáčení hodinových ručiček – jemné
    • V protisměru otáčení hodinových ručiček – hrubé
  • Nastavování hrubosti můžeme provádět i během mletí.
  • Naplníme násypku.
  • Meleme – nepřerušovaně.
  • Vypínačem mlýnek vypneme.

 

UPOZORNĚNÍ: Při mletí obilí a vločkování od mlýnku neodcházejte. Nenechávejte s přístrojem pracovat děti.

 

Vločkovač

 

  • Obilniny k vločkování musí být očištěné - bez drobných kamínků a dalších nečistot, které by mohly vločkovač poškodit.
  • Pouze oves a olejnatá semínka (např. lněné semínko) lze vločkovat bez předchozí přípravy.
  • Doporučujeme vločkovat bezpluchý oves (kvůli jeho skvělé chuti).
  • Ostatní obilniny jako pšenice, žito, ječmen nebo jáhlypřipravte následovně:
    • Aby vločkovač nerozdrtil suchá zrnka na malé kousíčky, je třeba je předem namočit do vody, aby změkly. Tím nejen zvláční a budou se dobře vločkovat, ale voda podnítí enzymatický proces, díky kterému jsou minerály a živiny lépe stravitelné.
    • Zrnka dejte do síta a držte je pod tekoucí vodou cca 1 minutu, poté je rozprostřete na ručník, aby přes noc uschla (min. 3 – 4 hodiny). Doba schnutí bude pro každou obilninu jiná, je třeba to zkoušet. Změklé obilniny se velmi dobře vločkují.
  • Čerstvé vločky by měly být zkonzumovány cca 1 až 2 hodiny po vločkování – delší oxidace snižuje kvalitu vloček.

 

NÁVOD K OBSLUZE VLOČKOVAČE

 

  • Naplníme násypku.
  • Pod výsypku umístíme misku.
  • Vypínačem uvedeme vločkovač do provozu.
  • Po ukončení vločkování stroj vypínačem vypneme.

 

UPOZORNĚNÍ: Při mletí obilí a vločkování od mlýnku neodcházejte. Nenechávejte s přístrojem pracovat děti.