Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

KONTAKTY

Obchod U Dobráka
Česká ul. 17/49
370 01 České Budějovice
tel: +420 725 505 617
napište nám
Otevírací doba kamenné prodejny:
pondělí - pátek 7:30 - 17:00, sobota 7:30 - 11:00

RECEPTY » Drůbeží maso
Kohoutek na víně z Farmy Loužná

 

Váha jednotlivých složek se odvozuje od váhy kohoutka, takže při jiné váze je třeba poměry ingrediencí přepočítat na váhu masa.

 

Suroviny:

  • kohoutek z volného chovu – váha cca 5 kg
  • 1,5 kg mrkve
  • 1 kg řapíkatého celeru
  • 750 g cibule
  • 300 g celeru
  • 300 g šalotky
  • 500 g žampiónů
  • 300 g špeku od dobrého řezníka
  • 400 g rajského protlaku
  • láhev červeného vína
  • 4 polévkové lžíce vinného octa
  • kytičku tymiánu, petržele a rozmarýnu
  • 6 polévkových lžic kvalitního kakaa
  • 8 bobkových listů
  • 1 polévková lžíce nového koření
  • 1 polévková lžíce černého pepře
  • 1 čajová lžička hřebíčku
  • pár lístků libečku

 

Postup:

Kohoutka naporcujeme na porce vhodné přímo k podávání, nasolíme a opepříme. Opečeme na pánvi lehce dozlatova a vložíme do hlubšího pekáče. Přidáme bobkový list, nové koření, černý pepř, hřebíček a zaprášíme kakaem.

Na pánvi orestujeme dozlatova mrkev, řapíkatý celer, celer, cibuli a poskládáme na porce kohoutka.

V pánvi rozehřejeme část špeku, přidáme rajský protlak, krátce orestujeme a zastříknem vinným octem. Zalejeme vínem a necháme krátce projít varem. Touto omáčkou zalijeme porce kohoutka v pekáči.

Pekáč odložíme do lednice, kde necháme přes noc odležet. Druhý den vyndáme pekáč a necháme ho, aby se jeho teplota srovnala s okolním prostředím.

Předehřejeme troubu na 180 °C. Pekáč vložíme do vyhřáté trouby a pečeme přiklopené cca 2 hodiny. 15 minut před koncem pečení odklopíme.

Mezitím na pánvi rozehřejeme zbytek špeku, přidáme šalotku, žampióny nakrájené na čtvrtiny a opékáme dozlatova.

Z pekáče vyndáme porce kohoutka, odstraníme bylinky a zbytek rozmixujeme na omáčku. Pokud je omáčka moc hustá, tak ji můžeme lehce naředit vývarem.

Jednotlivé porce poskládáme na předehřaté talíře, přelijeme omáčkou, ozdobíme žampióny a lístkem libečku. Jako příloha se hodí šťouchané brambory, bageta nebo široké nudle.

 

Převzato z pořadu Farmářská jízda