Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

KONTAKTY

Obchod U Dobráka
Česká ul. 17/49
370 01 České Budějovice
tel: +420 725 505 617
napište nám
Otevírací doba kamenné prodejny:
pondělí - pátek 7:30 - 17:00, sobota 7:30 - 11:00

» Chleba
Kvásek na domácí chléb

 

Návod k použití čerstvého žitného kvásku

Nakrmený kvásek (např. čerstvě zakoupený v obchodě U Dobráka) vydrží ještě minimálně týden, aniž byste s ním museli něco dělat, pokud ho uchováte v lednici. Nachází se ve fázi hladovění a čeká na to, až ho nakrmíte. Proces, kdy se kvásek krmí a množí se nazývá vedení kvásku a je popsán také na internetu: www.kvaskovychleb.cz

Kvásek je třeba před použitím do chlebového těsta nakrmit minimálně 2x po 12h:

1. den

Ráno kvásek přendejte do min. litrové nádoby, přimíchejte 80 - 100g celozrnné žitné mouky (asi 4 vrchovaté lžíce) a tolik vody (asi 80 - 100 ml), aby vzniklo těstíčko o hustotě přibližně stejné jako měl koupený kvásek. Dobře promíchejte a nádobu uzavřete, ale ne vzduchotěsně, aby mohly unikat vznikající plyny. Nádobu s kváskem umístěte na teplé místo (cca 30°C) – může to být např. lehce vyhřátá trouba nebo topení. Kvásek nikdy nesmí být zahřát na více než 40°C. Pod nádobu dejte pro jistotu talíř nebo misku, kdyby kvásek náhodou přetekl. V žádném případě není nutno kvásek zahřívat po celou dobu 12 hodin. Pokud ho přihříváte v troubě, stačí ho jen postavit do teplé trouby, troubu zavřít a nechat vychladnout. Kvásek v teple vyběhne nahoru a pak už je lepší ho nechat jen při pokojové teplotě. Večer kvásek nakrmíte podruhé. Postup je stejný jako při prvním krmení, jen mouky můžete přidat o něco více a opět odpovídající množství vody. Dejte pozor na to, aby byl kvásek v dostatečně velké nádobě (1 litr je minimum, lepší je 1,5 litru).

2. den

Ráno je kvásek připraven k použití a můžete zadělat na chleba. Nejdříve z kvásku uberte cca 3 lžíce (50g) do skleničky, kterou uchováte pro příští pečení v lednici (opět max. cca 7 dní). Skleničku nezavírejte vzduchotěsně.

 

Základní recept na kváskový chleba

Potřebujete: kvásek, žitnou mouku, pšeničnou mouku, sůl, kmín, vodu

Poměry záleží na Vás, ale doporučuji dát více žitné mouky než pšeničné a množství kvásku úměrně k množství žitné mouky (tzn. žitné mouky v kvásku by mělo být méně než žitné mouky použité do těsta).

Vyzkoušejte si, co Vám chutná.

Tipy

Protože kvásek je živý organismus, jsou všechny návody přibližné. Je nutné se s kváskem seznámit, nebát se experimentovat. Doporučujeme přečíst si články na stránkách www.kvaskovychleb.cz , kde jsou uvedeny veškeré návody pro práci s kváskem. Doporučujeme pročíst také diskuzi na těchto stránkách.

Pokud je kvásek řidší, tak se časem začne na jeho povrchu oddělovat voda, což není vůbec dobře. Když se to stane, je třeba buď začít s krmením kvásku a upéct chleba, nebo (když ještě nechceme péct) přimíchat do kvásku trochu žitné mouky a nechat ho v lednici. Pokud to vypadá, že kvásek uteče z nádoby, tak je možno ho důkladně zamíchat aby spadnul dolů – vůbec mu to nevadí a navíc dostane víc kyslíku.

 
Svůj recept na použití čerstvého kvásku na chleba nám laskavě poskytla paní Zuzana Dvořáková z www.kvaskovychleb.cz.